Doe het zelf

Zeven stappen naar een boekje gebaseerd op kindertekeningen

1       Opmaat
2       Archiveren
3       Digitaliseren
4       Betere scan
5       Het verhaal
6       Boekje  ontwerpen
7       Naar de drukker


 

1 Opmaat
In een muziekstuk is de Opmaat de eerst halve maat die vooraf gaat aan het ‘echte’ begin. Iedereen is dan scherp en in de maat.
In dit kader is de Opmaat: samen tekenen, samen zingen. Kijk en luister naar wat ze vertellen over hun tekeningen. Wees niet verbaasd dat ze u iets anders vertellen als u een paar dagen later hetzelfde vraagt. Dat is geen liegen. Ze willen u niet teleurstellen en bedenken iets. Die Opmaat is uw geheugensteun als u later tekeningen van een commentaar wilt voorzien.

2 Archiveren
In een groeiende verzameling neemt de mogelijk tot keuze van getekende elementen zoals dieren mensen, stemmingen toe. Hoe groter de verzameling des te meer keuzemogelijkheden zijn er zijn.
Bewaar tekeningen en geef ze een naam, een datum en opmerkingen mee.

3 Digitaliseren
Scannen is eerst stap van het digitaliseren. De meest gangbare scanners kunnen A4 en soms iets grotere tekeningen aan. Bij automatisch scannen levert dat een document(pdf) op. Standaard is de resolutie 72dpi. Uitstekend voor het web. Voor drukwerk moet u instellen op 300dpi of meer. Wordt de scanner ingesteld op ‘foto’ en weer 300 dpi dan krijgt u een digitale foto in jpg formaat.
Als u van een tekening twee scans maakt, een document en een foto dan zult u zien dat het ‘document’ scherper is en dat de ‘foto’ de kleur en het kleurverloop beter weergeeft. Bij het verbeteren van scanresultaten kunnen beide scans ‘vermengt’ worden.
Het veiligst is om standaard beide scans te maken en de originele tekening ook te bewaren.

4 Betere scan
Als de kinderen op (stevig) tekenpapier hebben gewerkt dan is er niets aan de hand.
Het kan toch voorkomen dat de kwaliteit van de scans tegenvalt. Wat kan er roet in het eten gooien?
Ziet u (storende) kleurverschillen tussen de originelen en de scan?
Dat is op te lossen via de software van uw scanner/printer. U kunt daarmee de kleurinstellingen kalibreren.
Zijn de tekeningen gemaakt op dun papier dan kunne ze gekreukt zijn, of zijn er dingetjes op de tekening. Dan ziet u schaduwen en lijnen in de scan.
Het verwijderen van lijnen en vlekken is mogelijk maar makkelijk is het niet altijd. Met bewerking-programma’s als Adobe Photoshop kunnen wonderen worden verricht.
Een derde uitdaging, vooral als u figuren wilt vergroten of inkleuren, is het verschil in dekkingsgraad van de tekenmaterialen. Potlood, viltstift, waskrijt, waterverf geven een verschillende dekking. Als u de tekening niet hoeft te vergroten is er niets aan de hand.

Tip: Is er tweezijdig getekend leg dan stevig zwart papier tussen de tekening en het deksel van de scanner. Is er dun papier gebruikt, leg dan stevig wit papier er tussen.

Verbeteren van de kwaliteit is bewerkelijk tijdrovend en vraagt kennis van een bewerkingsprogramma. Voor u dat allemaal doet of laat doen is er een belangrijke vraag. Waar heeft u die kwaliteit voor nodig? Kan er een selectie gemaakt worden?

Het boekje Achter de regenboog’(niet gepubliceerd) is ontstaan in een ontdekkingstocht met waterverf. Vier meisjes praten en tekenen, kijken bij elkaar, beïnvloeden elkaar. Dan liggen er 20 tekeningen te drogen. ‘Opa maak je er een boekje van?’ Dat is gebeurd, er waren nauwelijks bewerkingen of toevoegingen nodig en alle tekeningen zijn gebruikt.

Achter de regenboog: Onbewerkte scans van goede kwaliteit!

 

 

Wacht even met bewerken! Dit is het moment om het verhaaltje te bedenken.

Als u veel tekeningen wilt scannen kunt u kiezen. Neem de tijd om naar tekeningen te kijken. Een paar voorbeelden van krabbels en tekeningetjes samen met de ‘bewerkte’ versie.

Onbewerkte scans van twee krabbeltjes en hoe ze in een verhaaltje zijn gebruikt.

 

 

5 Het verhaal
Een Archief Plus is het eenvoudigst.
U zoekt de tekeningen die u in een boekje wilt bewaren, ordent ze in rubrieken en voegt commentaren toe. Selecteer mooie onderdelen, vergroot die eventueel en geef ze hun plekje.

Een Verhaal Plus maken waar uw kinderen een rol in spelen is een mooie uitdaging.
Bronnen zijn het tekenarchief archief en uw kennis van hun spel en fantasie.
Bekijk de tekeningen, laat die hun werk doen. Kijk naar de ‘Dit ben ik ‘ tekeningen uit de schoolverslagen. Kijk hoe krabbels ingezet kunnen worden.
Geef het tijd, kijk vaker naar de tekeningen, verbeter wat aan de kwaliteit van tekeningen die u bijzonder vindt. Wacht of er een verhaal komt. Het is niet af te dwingen. Komt u er niet uit dan kan ik u helpen.

Een goede herinnering heeft een lang leven.

6 Boekje ontwerpen
Het verhaal heeft vorm aangenomen. Hoe moet dat uitkomen in het boekje dat u gaat maken. Moet het een zekere rust uitstralen moet het druk, levendig zijn? De vormgeving bepaalt de sfeer.
Welke formaat krijgt het boekje? Waar komt de tekst, in – onder – of naast de tekeningen. Welk lettertype is geschikt? Kan ik gewoon met een tekstverwerker aan de slag of moet ik ontwerpsoftware gebruiken? En hoe komt het dan bij de drukker terecht.
Vragen en keuzes, keuzes, keuzes….en dat allemaal voor één boekje. Misschien heeft u er 5 nodig of 15 en wat kost dat dan? En als er ik over 10 of 20 jaar nog een exemplaar wil laten drukken kan dat dan dan nog?

Kies voor eenvoudig
Een tekstverwerkingsprogramma heeft beperkingen maar een eenvoudige layout is geen probleem.
Stel het papierformaat in op het dubbele van de paginagrootte + de afloop.
– Sla het werk op en maak voor de drukker een digitaal pdf bestand.

Kies voor professioneel
Maak uw boekje met een Ontwerp-programma zoals Adobe Indesign.
Wilt u maar één boekje maken dan is dat wel een grote investering in geld en tijd, want u moet ook nog vertrouwd raken met de software.

Kies voor een fotoboek
Het eerste boekje met kindertekeningen heb ik gemaakt met software waarmee je fotoboeken maakt. Eenvoudig plaatsen van tekeningen en teksten. Verschuiven, vergroten verkleinen, paginanummering , achtergrondkleur, allemaal geen probleem.
Als je maar een paar exemplaren nodig hebt is de prijs ook redelijk.
Drie boekjes verder stapte de ‘Winkel’ over op andere software. De systemen waren niet compatibel. De bestanden op mijn pc onbruikbaar. Nog één keer kon ik de boekjes laten drukken, daarna was mijn werk verloren.
Voor mij een reden om het anders te gaan doen.
Nu kan iedere drukker op aarde over 20 jaar nog een boekje van mij drukken.

7 Naar de drukker
Welke oplossing u ook kiest er is hulp voorhanden.

Hulp bij het archiveren.
Hulp bij bedenken van een verhaal.
Hulp bij het verhogen van de kwaliteit van scans.
Hulp bij het ontwerpen en drukken van uw boekje.

-Onze tarieven vindt u  (binnenkort) onder het menu Contact en Informatie.
-Hulp van de drukker vindt u bijvoorbeeld bij het leercentrum van drukkerij PUMBO.

https://www.pumbo.nl/leercentrum